- ½ bahagian - Ikan Kerabu
- 1 sudu - Sos Tiram
- 5 helai - Daun Bawang
- 3 batang - Asparagus
- 3 batang - Lobak merah (dipotong 4cm)
- 4 keping - Halia (dihiris kecil-kecil)
- 4 ulas - Bawang putih (dicincang)
- 1 sudu kecil - Serbuk lada putih
- Secukup rasa - Garam
- 3 keping - Cendawan shitake (dihiris)
- ½ bahagian - Ikan Kerapu
- 3 keping - Harisan Halia (dipotong kecil)
- 3 ulas - Bawang Putih (dihiris)
- 4 sudu besar - Sos tomato Maggi
- Secukup rasa - Garam
- Tepung gandum Dipotong dadu kecil
- ½ biji - Bawang Merah
- ¼ batang - Lobak Merah
- ¼ biji - Lobak Belanda
- ½ biji - Tomato
- Perap ikan bersama sos tiram, serbuk lada dan garam.
- Pada masa yang sama, rebus lobak sehingga empuk.
- Kemudian, gulung ikan dengan membalut asparagus, lobak dan cendawan dan ikat dengan menggunakan daun bawang menjadi gulungan.
- Panaskan periuk bersama air dan kukus ikan selama 10 minit.
- Selepas itu, panaskan kuali bersama minyak, dan goreng halia dan bawang putih sehingga menjadi garing.
- Perap ikan dengan sos tiram dan serbuk lada. Kemudian, salutkan ikan dengan tepung gandum.
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing selama 10 minit (bergantung kepada saiz potongan ikan).
- Pada masa yang sama, panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak. Tumiskan halia dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan semua sayuran ke dalam bahan tumisan, dan goreng sebentar.
- Tambahkan sos tomato dan garam secukup rasa dan campurkan dengan sedikit air jika sos terlalu pekat.
Tuangkan sos di atas ikan yang sudah digoreng dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment