- Bawang Putih (dihiris halus)
- Halia (dihiris halus)
- Lada benggala Hijau (dihiris halus)
- Cili merah (dihiris halus)
- 3 sudu besar - Sos tomato
- 2 sudu besar - Sos cili
- 1 sudu teh - Tomato puri
- 1 sudu besar - Cuka
- Secukup rasa - Garam
- Secukup rasa - Lada sulah
- Dipotong kiub - Ikan kerapu merah
- ¼ cawan - Ais
- Nasi
- Bawang Putih
- Halia
- Kacang Buncis (dipotong kecil)
- Cili Merah (dicincang halus)
- 1 sudu minyak bijan
- 1 sudu minyak neuvida
- Garam (Secukup rasa)
- Lada sulah (Secukup rasa
- Stok perasa
- 10 tangkai - Cili merah
- 4cm - Halia
- 3 ulas - Bawang Putih
- Perasa
- Secukup rasa - garam
- ¼ cawan - Cuka
- 2 sudu besar - Gula
- Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, apabila minyak telah panas, masukkan halia dan bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
- Kemudian masukkan sos tomato, cili dan tomato puri. Gaul bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan lada benggala hijau, cili merah. Apabila hampir mendidih, masukkan ikan dan cuka, dan biarkan ia mereneh sehingga masak. Tambahkan garam dan lada sulah secukup rasa.
- Panaskan kuali bersama minyak. Masukkan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan nasi, sayuran dan cili. Gaul sehingga rata.
- Selepas itu, tambahkan garam, lada sulah dan stok perasa dan gaul sehingga rata. Kemudian campurkan minyak bijan dan gaul sehingga sebati.
Kisarkan bahan-bahan hingga hancur dan sebati.
Hidangan :
Hidangkan kerapu merah masam manis bersama nasi goreng ‘yong chow’ dan tuangkan sos cili cuka mengikut kreativiti.
No comments:
Post a Comment