- Ikan kerapu merah
- Bawang kuning (dipotong dadu)
- Bawang putih (dipotong dadu)
- Cili merah (dipotong dadu)
- Nenas (dipotong dadu)
- Tomato (dipotong dadu)
- Halia (dihiris memanjang)
- Lada benggala
- Sos tomato
- Lada sulah
- Gula
- Garam
- Beras
- Keladi (dipotong dadu)
- Lumurkan ikan bersama lada sulah, garam dan tepung dan biarkan selama 30 minit.
- Panaskan kuali bersama minyak, dan goreng ikan sehingga garing.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang kuning, bawang putih, halia dan cili merah yang telah dipotong dadu sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan buah nenas dan tomato. Gaul sehingga rata.
- Masukkan pula sos tomato dan sedikit air. Perasakan dengan garam, gula dan lada sulah.
- Tuangkan kuah di atas ikan goreng kerapu.
- Cuci beras dan renehkan di atas api.
- Gaulkan keladi bersama garam dan tanak bersama nasi sehingga masak.
- Hidangkan nasi keladi bersama kerapu masam manis.
Hidangkan nasi goreng bawang putih bersama ikan yang telah disalut sos kucai hoisin.
No comments:
Post a Comment