- Ikan Kerapu Merah
- Lada Benggala
- Pes Nenas
- Sos Cili
- Sos Tiram
- Gula
- Garam
- Lada Sulah
- Tepung
- Telur
- Minyak Bahan-bahan di bawah dikisar bersama
- Bawang Besar
- Bawang Putih
- Halia
- Daun Bawang
- Belah ikan dan kemudian perap bersama garam dan lada sulah selama 10 minit.
- Pukul telur kemudian salutkan pada keseluruhan ikan tadi.
- Kemudian, gaulkan ikan di atas tepung yang telah dicampur garam dan lada sulah secukup rasa.
- Panaskan kuali bersama minyak yang banyak dan goreng ikan selama 10 minit sehingga masak dan keperangan.
- Angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik aroma dan naik minyak.
- Kemudian, masukkan pes nenas sehingga sos menjadi pekat sedikit, kemudian masukkan sos cili dan sos tiram.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tuangkan sos nenas di atas kerabu goreng dan hias mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment