- Ikan Kerapu Merah Fillet
- 1 labu Bawang Putih
- 2 biji Bawang Merah
- 1 ½ cawan Beras
- 5 cawan Air Panas
- Secukup Rasa Garam dan Lada Sulah
- Secukup Rasa Gula dan Garam
- Halia
- Ikan Bilis
- Lobak Merah (dipotong dadu)
- Ubi (dipotong dadu)
- Daun Kucai Barat (dihiris)
- Halia (dihiris)
- Ikan bilis
- Panaskan 3 cawan air panas sehingga mendidih dan kemudian, masukkan beras dan biarkan ia menjadi nasi separuh masak selama 10 minit.
- Kemudian tapiskan nasi dan masukkan ke dalam pengisar dan kisar nasi sehingga halus dan masukkan ia semula ke dalam periuk dan sambung memasak.
- Pada masa yang sama, masukkan 2 cawan air ke dalam bubur dan kacau nasi sehingga sebati dan biarkan ia mereneh.
- Selepas itu masukkan lobak merah dan ubi ke dalam bubur dan letakkan garam dan lada sulah secukup rasa.
- Taburkan sedikit garam pada keseluruhan ikan, dan stimkan ikan itu selama 7 minit.
- Selepas itu, masukkan air yang terhasil daripada ikan itu ke dalam bubur.
- Kisar 4 ulas bawang putih, 5 hirisan halia dan kucai dengan sedikit air.
- Kemudian panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisaran sehingga naik bau wangi.
- Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.
Panaskan kuali dengan sedikit Minyak Neuvida dan gorengkan ikan bilis bersama bawang merah dan bawang putih.
Hidangan :
- Hidangkan bubur bersama ikan stim, sos dan ikan bilis goreng.
- Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment