Bahan-bahan Sos :
- Halia
- Bawang Putih
- Lada Merah
- Daun Bawang
- Jus oren + kulit
- Gula
- Garam
- Air
- Tepung
Bahan-bahan Sayuran Jeruk :
Masak dan didihkan
- Air
- Cuka
- Gula
- Halia
- Lada merah
Tuangkan cuka dan biarkan
- Timun
- Lobak Merah
- Daun Bawang
Bahan-bahan Ikan Goreng :
- 5 jenis rempah
- Garam
- ‘Filet’ ikan
Salutan ikan
- Tepung
- Garam
- Lada putih
- **Salutkan ikan dengan tepung, goreng sehingga keemasan.
Cara-cara Memasak Sos :
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan halia, bawang putih, lada merah dan daun bawang sehingga naik bau.
- Tuangkan jus oren ke dalam bahan tumisan.
- Tambahkan gula dan garam secukup rasa bersama sedikit air.
- Untuk memekatkan sos, letakkan tepung kedalam sos.
- Kacau bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
Cara-cara Memasak Sayuran Jeruk :
- Panaskan periuk dan masukkan air, cuka, gula, halia dan lada merah. Masak bahan-bahan tersebut sehinnga sebati.
- Kemudian, masukkan timun, lobak merah dan daun bawang ke dalam campuran cuka dan biarkan.
Cara-cara Memasak Ikan Goreng :
- Lumurkan 5 jenis rempah bersama sedikit garam di atas ‘filet’ ikan.
- Salutkan ikan dengan tepung beserta garam dam lada putih secukup rasa. Goreng sehingga keemasan.
Hiasan :
- Bawang (dihiris halus)
- Lada merah (dihiris halus)
Hidangan :
- Tuangkan sos di atas pingan, susunkan ikan goreng, letakkan sayuran jeruk.
- Hias dengan bawang dan lada merah yang telah dihiris halus.
No comments:
Post a Comment