- ‘Filet’ kerapu
- Sos cili
- Sos tomato
- Timun (dipotong dadu)
- Nenas (dipotong dadu)
- Tomato (dipotong dadu)
- Halia (dimayang)
- Bawang Merah (dimayang)
- Bawang Putih (dimayang)
- Garam
- ‘Filet’ kerapu
- Sos soya
- Halia
- Kucai
- Bawang putih
- Garam dan gula
- Beras
- Halia
- Kucai
- Air
- Perapkan ‘filet’ kerapu dengan halia dan bawang putih dan kemudian goreng ‘filet’ kerapu sehingga garing.
- Untuk menyediakan sos masam manis, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian, masukkan sos tomato dan sos cili. Gaul bahan sehingga sebati.
- Masukkan timun, nenas dan tomato serta sedikit air dan masak sos sehingga pekat.
- Setelah sos masak, tuangkan sos di atas ikan yang digoreng tadi.
- Letakkan ikan di dalam pembalut aluminium.
- Taburkan halia, kucai dan bawang putih di atas ikan.
- Tuangkan sos soya dan taburkan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup pembalut aluminium yang mengandungi ikan dengan kemas.
- Stimkan ikan tersebut.
- Letakkan beras dan air di dalam periuk.
- Masak beras tersebut sehingga menjadi nasi.
- Semasa proses memasak nasi, masukkan halia dan teruskan proses memasak nasi.
- Setelah nasi masak, gaulkan nasi dengan daun kucai.
Hidangkan kerapu masam manis dan ikan kerapu stim bersama nasi halia.
No comments:
Post a Comment