- Ikan kerapu merah
- Garam
- Serbuk kunyit
- Minyak
- 1 batang - lobak merah (hirisan nipis)
- 10 biji - kacang peas
- 1 sudu besar - kicap cair
- 2 sudu besar - air
- 3 ulas - bawang putih (dicincang halus)
- 1 sudu kecil - minyak bijan
- Bawang besar
- Bawang putih
- Lada Benggala hijau/kuning
- Cendawan
- Tomato
- Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit serbuk.
- Panaskan kuali bersama minyak, dan goreng ikan sehingga garing dan keperangan.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi
- Masukkan lobak merah dan tumis sehingga separuh masak.
- Selepas itu, masukkan pula kacang peas, kicap cair dan air. Gaul bahan tersebut hingga sebati.
- Tutup api dan gaulkan bersama minyak bijan.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan gorengkan kesemua sayuran sehingga lembut dan tidak terlalu layu.
- Perasakan dengan garam dan lada sulah.
Hidangkan ikan goreng bersama sayuran.
No comments:
Post a Comment