- Ikan kerapu merah (dipotong panjang-panjang)
- Secukup Rasa - Garam
- Secukup Rasa - Lada
- 1 sudu besar - Minyak Neuvida
- 1 ekor - tulang ikan kerapu merah
- 1 sudu besar - ikan bilis kering
- 1 batang - lobak merah (dipotong kiub)
- 1 biji - bawang besar (dihiris)
- 3 ulas - bawang putih (ditumbuk)
- 5cm - halia (dihiris)
- 1 liter - air
- ½ liter - Stok Ikan
- 1 hiris - Halia
- 6 hiris - Lobak Merah
- ½ biji - Bawang Besar (dihiris)
- 2 ulas - Bawang Putih (dihiris)
- ½ tangkai - Cili Besar (dihiris)
- 5 keping - Cendawan Shitake Kering (dihiris)
- 5 sudu besar - Sos Tiram
- 2 sudu besar - Kicap Masin
- 1 Sudu - Minyak
- Segenggam besar - Pasta Fetucinni (dimasak al-dente)
- Secukup rasa - Lada
Bahan-bahan Sayur Pak Choy :
- 5 helai - Sayur Pak Choy (bersama batang)
- 1 ulas - Bawang Putih (dihiris)
- Secukup rasa - Garam
- Sos Pasta
- Perap ikan bersama garam dan lada secukupnya.
- Panaskan kuali bersama minyak dan goreng ikan selama 5 minit.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk berisi air mendidih dan rebuskan ia.
- Setelah itu, kecilkan api dan biarkannya mereneh selama 25 minit.
- Tapiskan segalanya dan hanya ambil stok ikan sahaja.
- Panaskan periuk bersama stok ikan dan masukkan 2 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap masin, dan ½ cendawan shitake. Masak sehingga stok tinggal separuh dari jumlah asal.
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan halia, bawang merah, bawang putih, cili merah, dan lobak merah selama 2 minit atau sehingga naik bau wangi.
- Kemudian, masukkan sos pasta tadi sebanyak 4 sudu besar ke dalam bahan tumisan.
- Selepas itu, campurkan pasta. Masukkan lebihan sos tiram dan kicap masin.
- Gaul bahan-bahan tersebut sehingga sebati dan masukkan lebihan cendawan shitake.
- Masak kesemua bahan-bahan tersebut selama 3 minit.
- Panaskan periuk bersama air sehingga mendidih, dan celurkan sayur Pak Choy selama 2 minit. Keluarkan dan masukkan ke dalam air sejuk.
- Panaskan sos pasta dan masukkan bawang putih.
- Setelah seminit masukkan Pak Choy selama 2 minit dan masukkan garam secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment