Ikan Kerapu Merah Bersama Sos Tiram dan Cili Padi - Zuraidah
Bahan-bahan :
- 1 ekor Ikan Kerapu Merah
- 1 biji Bawang Besar (dimayang halus)
- 4 biji Bawang Putih (dicincang dadu)
- 2cm Halia (dimayang halus)
- 2 biji Cili Padi (dimayang halus)
- 1 biji Cili Merah ( dimayang halus)
- ½ biji Tomato Besar (dipotong dadu)
- 3 biji Tomato Ceri (dibelah dua)
- 1 sudu makan Sos Tiram
- 1 sudu makan Tepung Gandum
- ½ cawan Air
- 1 sudu makan Minyak Bijan
Cara-cara Memasak Ikan :
- Siang dan kelar ikan.
- Kemudian, salutkan ikan tersebut bersama garam dan tepung gandum.
- Panaskan kuali bersama minyak, dan goreng ikan sehingga keperangan.
Cara-cara Memasak Sos :
- Panaskan kuali bersama minyak bijan dan tumiskan halia, bawang putih, bawang merah, cili padi, cili merah dan tomato besar.
- Selepas itu, masukkan sos tiram dan gaul bahan-bahan tersebut sehingga naik bau wangi.
- Pekatkan sos dengan mencampurkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan air ke dalam bahan-bahan tersebut.
- Perasakan sos bersama garam secukup rasa.
Hiasan :
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan goreng bawang putih dan bawang merah sehingga garing.
- Susun ikan goreng di atas pinggan dan kemudian, tuangkan sos dan tabur bawang putih dan bawang merah diatasnya.
No comments:
Post a Comment