Bahan-bahan Untuk Puri Cendawan :
- 1 keping dada ayam
- Bawang putih (dihiris)
- Bawang besar kuning (dihiris)
- Cendawan Oyster (dihiris)
- Cendawan Portobello (dihiris)
- Cendawan putih (dihiris)
- 250ml Krim
- 2-3 batang rosemary
- 2-3 batang thyme
Bahan-bahan Untuk Sayuran :
- ½ biji Zucchini hijau (dikiub)
- ½ biji Zucchini kuning (dikiub)
- ½ biji Lobak merah (dikiub)
- Serbuk cili
- Minyak
- Garam
- Lada hitam
Cara-cara :
- Perapkan ayam dalam campuran minyak, rosemary dan thyme serta garam dan lada hitam secukupnya, biarkan 15 minit.
- Masukkan Sauté zucchini dan lobak merah dalam minyak dan serbuk cili. Tambahkan garam dan lada secukupnya. Masak Sauté sehingga keemasan.
- Grillkan ayam selama 15 minit atau sehingga masak.
- Sediakan puri cendawan panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang kuning sehingga bawang lembut dan bau bawang putih naik.
- Masukkan 3 jenis cendawan dan masakkannya sehingga lembut.
- Kemudian tambahkan krim dan masakkan sehingga pekat.
- Seterusnya tambahkan serbuk cili rosemary, thyme, garam dan lada secukupnya.
- Kisarkan sehingga mendapat puri. Letakkan semula ke dalam kuali panaskan dan tamabahkan sesuatu mentega.
- Hidangkan ayam di atas puri cendawan dikeliling sayuran yang disediakan.
- Letakkan sedikit minyak diatas ayam dan serbuk cili mengikut rasa.
No comments:
Post a Comment