- Dada ayam
- Garam
- Lada sulah
- Lada hitam
- Herba rosemary
- 2 sudu besar minyak
- Perapkan ayam dengan garam, lada hitam, lada sulah, rosemary diatas dan biarkan selama sepuluh minit supaya perapan bertindak ke atas ayam.
- Ayam harus di“pan-fry” apabila suhu minyak sudah panas.
- Pastikan memasak ayam dengan memilih “bahagian hidangan” (presentation side) terlebih dahulu dan meletakkannya ke atas permukaan minyak.
- Apabila sebelah bahagian sudah dimasak, pusingkan ia dan sambung masak.
- Selesai masak, rehatkan ayam seketika.
Bahan-bahan :
- 1/2 cawan sos tomato puri
- 1/2 ulas bawang putih dicincang halus
- Sedikit herba rosemary
- Garam
- Lada sulah
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu besar minyak
- Panaskan minyak dan tumiskan tomato puri, masukkan bawang putih.
- Letakkan herba rosemary, garam dan lada sulah, selama 5 minit.
- Tutupkan api dan masukkan mentega sehingga cair dan sebati.
Bahan-bahan :
- Kentang (bersaiz kecil dan belahkan)
- Sedikit garam
- 1 periuk air
- Garam
- Herba rosemary
- Lada benggala merah (dicincang halus)
- 2 sudu besar minyak
- Panaskan dan rebus kentang bersama garam.
- Setelah kentang masak, tuskan dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan masukkan kentang sehingga sedikit keperangan, masukkan mentega.
- Masukkan herba dan lada benggala.
- Kemudian letakkan perisa (garam/lada serbuk) dan biar seketika.
Bahan-bahan :
- Zucchini hijau
- Zucchini kuning
- Tomato ceri
- ½ ulas Bawang putih
- Garam
- Lada sulah
- 1 sudu besar minyak
- Panaskan minyak
- Masukkan sayuran zucchini ke dalam minyak
- Masukkan bawang putih
- Masukkan tomato ceri
- Letak perisa garam dan lada secukup rasa.
No comments:
Post a Comment