Ayam Cendawan Dengan Sos Putih Pandan - Jesse
Bahan-bahan :
- Paha ayam
- Cendawan putih
- Keju cheddar
- Susu
- Lada benggala merah
- Lada benggala hijau
- Tomato ceri
- Bawang putih
- Serbuk cili
- Mentega
- Garam
- Lada hitam
- Cendawan portabelo
- Telur
- Thyme
- Dill
Cara-cara :
- Cincang paha ayam dengan serbuk cili, lada putih dan garam.
- Hiris cendawan dan bawang putih.
- Goreng bawang putih dengan cendawan sampai keemasan dan ketepikan.
- Goreng ayam paha tadi dengan bawang putih sampai wangi, lalu masukkan keju cheddar, sampai cair dan ketepikan setelah masak.
- Masukkan telur, pukul bersama garam dan lada putih, sikit tepung gandum dan air.
- Kemudian masukkan minyak dalam kuali untuk mengorengkan “omellete”.
- Setelah masak potongkan telur ke bentuk bulat.
- Panaskan oven ke 200’c dan masuk tomato ceri yang telah digaulkan dengan minyak masak, lada hitam dan garam. Gril selama 20 minit.
- Cincang dadu lada benggala hijau dan kuning, kemudian goreng bersama bawang putih, masukkan garam dan lada hitam.
- Goreng bawang putih dan mentega kemudian masukkan tepung gandum untuk membuat “Roux”.
- Selepas itu, campurkan susu lalu gaulkan sampai pekat. Masuk daun pandan dan padamkan api.
- Gilkan cendawan “portabelo” dalam kuali lalu masuk minyak dan garam secukup rasa.
Cara-cara Menghias :
- Taburkan ayam cendawan atas cendawan “portabelo”
- Letakkan “omellete” dibawah” cendawan “portabelo”
- Taburkan tomato ceri disekeliling cendawan.
- Ulangi Langkah yang sama dengan lada benggala yang didadu.
- Tuangkan sos disekeliling dan hiaskan dengan dill.
No comments:
Post a Comment