Bahan-bahan :
UDANG BERGORENG KERAK ROTI
- Udang – 4 ekor
- Serbuk roti
- Telur
- Bawang putih - 2 biji
- Daun parsley - 3 tangkai
- Garam - 2 cubit
- Lada - 2 cubit
- Krim putih setengah cawani
- Mentega - 2 sudu
- Bawang merah - 2 biji
- Minyak zaitun
- Kentang rebus
- Lada benggala merah, hijau, kuning
- Udang dicincang dan digoreng
Cara-cara :
- Bersihkan udang, kupas kulit tinggalkan kulit ekor, potong bahagian duri ekor.
- Hiris belakang bawang, bersihkan urat.
- Tebuk bahagian tengah udang.
- Pintalkan ekor kedalam lubang tadi sehingga ia menjadi udang tinju.
- Pukul telur di dalam balang.
- Celupkan udang ke dalam telur.
- Salutkan udang dengan serbuk roti.
- Goreng udang.
- Kupas bawang putih.
- Campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga menjadi pes.
- Tumis bawang merah bersama minyak zaitun.
- Panaskan sehingga hampir berbuih di atas kuali.
- Tambah garam dan lada secukup rasa
- Kupas kulit kentang dan potong kentang, udang, lada benggala kepada saiz dadu.
- Rebus kentang sehingga masak.
- Goreng/tumis udang di dalam kuali.
- Hias di atas pinggan.
No comments:
Post a Comment