Thursday, November 10, 2011

Udang Menari Di Atas Sos Bawang Putih - Azmil


Bahan-bahan :

UDANG BERGORENG KERAK ROTI


  • Udang – 4 ekor
  • Serbuk roti
  • Telur
SOS BAWANG PUTIH

  • Bawang putih - 2 biji
  • Daun parsley - 3 tangkai
  • Garam - 2 cubit
  • Lada - 2 cubit
  • Krim putih setengah cawani
  • Mentega - 2 sudu
  • Bawang merah - 2 biji
  • Minyak zaitun
LAMPU ISYARAT SALAD UDANG

  • Kentang rebus
  • Lada benggala merah, hijau, kuning
  • Udang dicincang dan digoreng

Cara-cara :

  • Bersihkan udang, kupas kulit tinggalkan kulit ekor, potong bahagian duri ekor.
  • Hiris belakang bawang, bersihkan urat.
  • Tebuk bahagian tengah udang.
  • Pintalkan ekor kedalam lubang tadi sehingga ia menjadi udang tinju.
  • Pukul telur di dalam balang.
  • Celupkan udang ke dalam telur.
  • Salutkan udang dengan serbuk roti.
  • Goreng udang.
  • Kupas bawang putih.
  • Campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga menjadi pes.
  • Tumis bawang merah bersama minyak zaitun.
  • Panaskan sehingga hampir berbuih di atas kuali.
  • Tambah garam dan lada secukup rasa
  • Kupas kulit kentang dan potong kentang, udang, lada benggala kepada saiz dadu.
  • Rebus kentang sehingga masak.
  • Goreng/tumis udang di dalam kuali.
  • Hias di atas pinggan.

No comments:

Post a Comment