- Daging itik
- Cendawan
- Bawang besar
- Bawang putih
- Sos kekapis
- Garam
- Gula
- Lobak merah
- Ubi kentang
- Ubi keledek
- Minyak
- Potong daging itik ke bahagian dada.
- Cendawan, bawang besar dan bawang putih dihiris.
- Panaskan minyak kemudian tumiskan cendawan, bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan selama 5 minit.
- Sumbat bahan yang ditumis tadi pada daging itik kemudian panggang di atas kuali selama 8 minit dan masukkan ke dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.
- Parut ubi kentang dan ubi keledek dan rendam dalam air sejuk selama 3 minit.
- Panaskan air dalam periuk kemudian celur kedua-dua ubi tadi hingga masak dan toskan.
- Potong daging itik tadi hidangkan di atas pinggan bersama ubi dan lobak merah.
Tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan kemudian masukkan sos kekapis dan tepung kanji sehingga pekat sedikit.
No comments:
Post a Comment