Thursday, November 10, 2011

Ikan Merah Panggang Dengan Guacamole Cili, Nenas & Limau - Felix



Bahan-bahan Untuk Perapan :
  • 1 Fillet Ikan Merah
  • Garam dan lada secukup rasa
  • 5 cili merah
  • 4 biji bawang putih
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil lada putih
Bahan-bahan Untuk Guacamole :
  • 2 biji Avacado
  • 1 biji limau
  • 1 batang cili
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • ¼ biji nenas
Bahan-bahan Untuk Hiasan :
  • ¼ biji nenas
  • ¼ batang cili untuk dihiris
Cara-cara :
  • Perap ikan dengan perapan selama 10-20 minit (tepi tulang sahaja).
  • Panggang ikan dengan frying pan.
  • Gorengkan nenas yang akan diguna untuk hiasan.
  • Campurkan campuran guacamole.
  • Dalam pingan besar, letakkan guacamole dan lapiskan nenas goreng atasnya.
  • Lapis ikan atas nenas dan hiaskannya dengan hirisan cili serta parsley yang telah dipotong.

No comments:

Post a Comment