Udang Grill Pudina Bersama Sos Buah Zaitun - Danial
Bahan-bahan :
- Udang - 9 ekor
- Bawang merah - 2 biji
- Bawang putih - 6 ulas
- Pudina pes - 2 sudu besar
- Sos tiram - 1 sudu besar
- Lada hitam - secubit
- Lada putih - secubit
- Garam, gula - secukup rasa
- Krim memasak - 4 sudu besar
- Mentega - 70g
- Buah zaitun - 7 biji
Cara-cara :
- Buangkan kulit udang dan masukkan ke dalam mangkuk.
- Masukkan sos tiram 1 sudu, pudina pes 1 sudu, garam, lada hitam, lada putih, gula secukup rasa.
- Perap selama 10 minit.
- Panggang udang sehingga udang itu bertukar warna dan hiaskan di dalam pinggan.
- Panaskan mentega di dalam kuali dan masukkan bawang putih, bawang merah yang dihiris.
- Masakkan sedikit air, 4 sudu krim memasak.
- Masukkan lada putih, garam secukup rasa dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment