Pulut Bertahta Kelapa dan Udang - Azizah & Zuraidah
Bahan-bahan :
- Pulut - 1 cawan
- Santan - 1 satu cawan
- Air - ½ cawan
- Kelapa Parut - 1 cawan
- Bawang Besar - ¼ biji
- Lada benggala merah - 1 biji
- Jintan manis - 1 sudu besar
- Paprika Serbuk - 1 sudu besar
- Garam - 1 sudu besar
- Serbuk lada putih - 2 sudu makan
- Udang Harimau - 3 ekor
- Minyak (untuk menumis)
- Daun pisang
Cara-cara :
- Tanak pulut dengan santan sehingga masak.
- Apabila sejuk, pulut hendaklah dibungkus dengan daun pisang (seperti lepat) dan masak diatas grill pan.
- Bawang, jintan manis dan paprika dikisar dan tumis dengan minyak.
- Masukkan kelapa, udang harimau dan air dan digoreng sampai kering.
- Cincang jintan manis (kasar sedikit) dan masuk dalam kelapa.
- Tambahkam lada putih, garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali masukkan lada benggala merah yang dicincang dadu.
- Bila pulut masak, potong ikut kesukaan masing-masing (dalam 1 inci) dan digolek dengan kelapa.
- Hiaskan pulut ini dengan kelapa dan udang diatasnya.
- Lapik bawah pulut dengan daun pisang.
No comments:
Post a Comment