Friday, November 11, 2011

Pulut Bertahta Kelapa dan Udang - Azizah & Zuraidah


Bahan-bahan :
  • Pulut - 1 cawan
  • Santan - 1 satu cawan
  • Air - ½ cawan
  • Kelapa Parut - 1 cawan
  • Bawang Besar - ¼ biji
  • Lada benggala merah - 1 biji
  • Jintan manis - 1 sudu besar
  • Paprika Serbuk - 1 sudu besar
  • Garam - 1 sudu besar
  • Serbuk lada putih - 2 sudu makan
  • Udang Harimau - 3 ekor
  • Minyak (untuk menumis)
  • Daun pisang
Cara-cara :
  • Tanak pulut dengan santan sehingga masak.
  • Apabila sejuk, pulut hendaklah dibungkus dengan daun pisang (seperti lepat) dan masak diatas grill pan.
  • Bawang, jintan manis dan paprika dikisar dan tumis dengan minyak.
  • Masukkan kelapa, udang harimau dan air dan digoreng sampai kering.
  • Cincang jintan manis (kasar sedikit) dan masuk dalam kelapa.
  • Tambahkam lada putih, garam dan sedikit gula.
  • Akhir sekali masukkan lada benggala merah yang dicincang dadu.
  • Bila pulut masak, potong ikut kesukaan masing-masing (dalam 1 inci) dan digolek dengan kelapa.
  • Hiaskan pulut ini dengan kelapa dan udang diatasnya.
  • Lapik bawah pulut dengan daun pisang.

No comments:

Post a Comment