Friday, November 11, 2011

Kek Lempeng (Pancake) Zucchini Dengan Salad Fennel Udang - Shahriah & Ezani


Bahan-bahan Kek Lempeng Zucchini :
  • Zucchini hijau (disagat)
  • Zucchini kuning (disagat)
  • Tepung gandum
  • Telur -satu biji
  • Telur putih - satu
  • Mentega cair
  • Susu
  • Garam
  • Lada hitam
Bahan-bahan Salad Fennel :
  • Fennel (dipotong “wedges”)
  • Minyak Zaitun
  • Gula
  • Lemon
  • Garam
Bahan-bahan Udang :
  • Udang
  • Lemon Jus
  • Minyak
Cara-cara Membuat Kek Lempeng Zucchini :
  • Campurkan tepung, telur, mentega cair dan susu sehingga jadi adunan kek lempeng.
  • Pukul telur putih berasingan.
  • Campurkan zucchini ke dalam adunan kek lempeng dan tambahkan garam, lada hitam sehingga cukup rasa.
  • Balikkan telur putih perlahan-lahan.
  • Panaskan kuali leper dan sapukan mentega.
  • Tuangkan adunan kek lempeng sebanyak satu sudu besar
Cara-cara Membuat Salad Fennel :
  • Masak fennel perlahan-lahan.
  • Tambahkan gula dan biarkan agak cair dan perang sehingga menjadi karamel.
  • Tambahkan air dan masak sehingga fennel agak lembut.
  • Perahkan jus lemon dan tambah garam sedikit.
Cara-cara Memasak Udang :
  • Rebus air dan garam sehingga mendidih.
  • Masukkan udang dan rebus selama seminit setengah dengan periuk tertutup.
  • Keluarkan dan biar sejuk sedikit sebelum mengopek dan membuang isi perut udang.
  • Toskan udang dengan jus lemon dan minyak.
Cara-cara Menghias :
  • Untuk hidangkan, susun kek lempeng dan aturkan udang dan fennel.
  • Titiskan karamel disekiling pinggan dan hias dengan daun fennel.

No comments:

Post a Comment