Bahan-bahan Kek Lempeng Zucchini :
- Zucchini hijau (disagat)
- Zucchini kuning (disagat)
- Tepung gandum
- Telur -satu biji
- Telur putih - satu
- Mentega cair
- Susu
- Garam
- Lada hitam
Bahan-bahan Salad Fennel :
- Fennel (dipotong “wedges”)
- Minyak Zaitun
Bahan-bahan Udang :
Cara-cara Membuat Kek Lempeng Zucchini :
- Campurkan tepung, telur, mentega cair dan susu sehingga jadi adunan kek lempeng.
- Pukul telur putih berasingan.
- Campurkan zucchini ke dalam adunan kek lempeng dan tambahkan garam, lada hitam sehingga cukup rasa.
- Balikkan telur putih perlahan-lahan.
- Panaskan kuali leper dan sapukan mentega.
- Tuangkan adunan kek lempeng sebanyak satu sudu besar
Cara-cara Membuat Salad Fennel :
- Masak fennel perlahan-lahan.
- Tambahkan gula dan biarkan agak cair dan perang sehingga menjadi karamel.
- Tambahkan air dan masak sehingga fennel agak lembut.
- Perahkan jus lemon dan tambah garam sedikit.
Cara-cara Memasak Udang :
- Rebus air dan garam sehingga mendidih.
- Masukkan udang dan rebus selama seminit setengah dengan periuk tertutup.
- Keluarkan dan biar sejuk sedikit sebelum mengopek dan membuang isi perut udang.
- Toskan udang dengan jus lemon dan minyak.
Cara-cara Menghias :
- Untuk hidangkan, susun kek lempeng dan aturkan udang dan fennel.
- Titiskan karamel disekiling pinggan dan hias dengan daun fennel.
No comments:
Post a Comment