Itik Di Rimba Hutan - Terrence
Bahan-bahan :
- Daging itik
- Bawang putih
- Bawang kuning
- Celery
- Chives
- Apple plum sauce
- Speghatti
- Daun salad (hijau)
- Daun salad (ungu)
- Kacang pea
- Fresh herbs
Cara-cara :
- Potong itik bahagian dada sahaja dan bersihkan. Alihkan tulang dada, ambil isi sahaja.
- Keringkan dengan dry napkins dan gaul dengan garam.
- Panaskan kuali (pan) dan tumis bawang kuning, bawang putih, celery hingga naik minyak dan masukkan lemak itik (kulit) hingga keluar wangi minyak. Ketepikan untuk dimasakkan dengan speghatti.
- Rebus speghatti.
- Dengan pan yang panas, baker atas pan 3 min untuk setiap belah itik dan masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 150 darjah celcius selama 10 minit.
- Cuci daun salad dan susun atas piring, susun kacang pea di tepi, tuangkan sos bawang putih di atas daun salad.
- Panaskan kuali, tuangkan minyak itik yang telah ditumis dan gaulkan speghatti dan minyak itik hingga panas.
- Susun atas piring dan itik sedia di potong dan dihidangkan ke atas speghatti.
- Masak sauce apple plum dan masukkan ½ sudu gula dan biar sampai mendidih dan pekat. Hidang terus atas itik yang telah dipotong tadi.
No comments:
Post a Comment