Monday, January 2, 2012

Ulam-ulaman dan Sambal Belacan - Kumpulan Merah


Bahan-bahan :
      • 2 biji Terung
      • 2 biji Timun
      • 1 ikat Pucuk Paku
      • 2 ikat Sayur Kangkung
      • Belacan
      • Limau
      • Cili Merah
      • Cili Padi
      • Cider Epal
      • Gula
      • Garam


Cara-cara :

  • Terung dibakar dan kemudian digoreng sebentar.
  • Timun dipotong nipis (half moon).
  • Pucuk paku dan kangkung dicelur dan dihiris.
  • Untuk Sambal Belacan, gaulkan Belacan, limau, cili merah, cili padi, cider epal, gula dan garam. Gaul sehingga sebati.
  • Hidangkan terung, timun, pucuk paku dan kangkung bersama Sambal Belacan.



Kumpulan Merah: Imelda(Ketua), Brian, Amita, Felix

No comments:

Post a Comment