- 6 batang Kacang Panjang (dihiris halus)
- 1 biji Timun (dipotong kiub)
- 2 biji Tomato (dipotong kiub)
- 1 batang Bunga Kantan (hiris halus)
- 3 helai Daun Limau Purut (dihiris halus)
Bahan-bahan Tumisan :
- 1 batang Serai
- 4cm Halia (diketuk)
- 4cm Lengkuas (diketuk)
- 3 biji Cili Padi (diketuk)
- 3 ulas Bawang Putih (diketuk)
- 1 sudu besar Udang Kering
- 1 sudu kecil Belacan
- 3 sudu besar Gula Perang/Gula Melaka
- 1 cawan Air
- 2 biji Jus Limau Nipis
- 1 genggam Kacang Tanah (ditumbuk)
- Untuk sos salad, panaskan kuali dan masukkan minyak. Kemudian tumiskan bahan tumisan sehingga naik bau.
- Masukkan belacan dan kacau sehingga belacan larut.
- Masukkan gula dan air dan didihkan sehingga kuah menjadi pekat.
- Kemudian angkat dan tapiskan ke dalam mangkuk.
- Masukkan jus limau nipis. Tambahkan gula secukup rasa pada sos tersebut.
- Toskan bahan-bahan untuk salad.
- Hidangkan salad bersama sos dressing dan taburkan kacang tanah di atasnya.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani
No comments:
Post a Comment