Monday, January 2, 2012

Nasi Serai & Udang Kantan - Wahidan


Bahan-bahan Udang Kantan :

  • 500gm Udang (dibersihkan)
  • 3 helai Daun Limau Purut (dihiris)
  • 2 biji Limau Nipis
  • 3 sudu besar Kicap Ikan Bilis
  • Secukup Rasa Gula
  • 3 tangkai Cili Padi (dipotong)
  • 1 tangkai Cili Merah (dipotong)
  • 1 tangkai Daun Selasih
  • Bahan-bahan Kisar:
  • 1 labu Bawang Besar Holland
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • ½ inci Lengkuas
  • 1 batang Serai
  • 1 kuntum Bunga Kantan



Bahan-bahan Salad :

  • Bahan-bahan dipotong dadu:
  • 1 labu Bawang Holland
  • 2 labu Bawang Merah
  • 2 ulas Bawang Putih
  • ½ biji Jambu Batu
  • ½ biji Mangga
  • 1 biji Cili Padi
  • 2 biji Cili Merah
  • 2 biji Tomato
  • 1 biji Buah Limau Nipis
  • 1 helai Daun Limau Purut
  • 3 biji Timun
  • Bahan-bahan lain:
  • 3 sudu besar Kicap Ikan Bilis
  • Secukup Rasa Gula



Bahan-bahan Nasi Serai :

  • 300gm Beras
  • 3 helai Daun pandan
  • 1 batang Serai



Cara-cara Penyediaan Udang Kantan :

  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisaran dan masak sehingga naik bau wangi.
  • Kemudian, masukkan udang,cili padi, cili merah, kicap ikan bilis.
  • Gaul sehingga rata dan masukkan pula, daun limau purut, daun selasih, gula dan jus limau untuk perasa.
  • Masak selama 3 minit dan ketepikan untuk hidangan.



Cara-cara Penyediaan Salad :

  • Campurkan bahan-bahan salad yang telah dipotong dadu kedalam mangkuk besar.
  • Perahkan jus limau dan masukkan kicap ikan bilis dan gula secukup rasa.
  • Gaul sehingga rata dan ketepikan untuk hidangan.



Cara-cara Penyediaan Nasi Serai :

  • Didihkan air bersama daun pandan dan serai.
  • Kemudian, masukkan beras ke dalam periuk bersama air rebusan daun pandan dan serai tadi mengkut sukatan yang dikehendaki.
  • Masak beras tadi sehingga menjadi nasi putih.

No comments:

Post a Comment