- 500gm Udang (dibersihkan)
- 3 helai Daun Limau Purut (dihiris)
- 2 biji Limau Nipis
- 3 sudu besar Kicap Ikan Bilis
- Secukup Rasa Gula
- 3 tangkai Cili Padi (dipotong)
- 1 tangkai Cili Merah (dipotong)
- 1 tangkai Daun Selasih
- Bahan-bahan Kisar:
- 1 labu Bawang Besar Holland
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- ½ inci Lengkuas
- 1 batang Serai
- 1 kuntum Bunga Kantan
Bahan-bahan Salad :
- Bahan-bahan dipotong dadu:
- 1 labu Bawang Holland
- 2 labu Bawang Merah
- 2 ulas Bawang Putih
- ½ biji Jambu Batu
- ½ biji Mangga
- 1 biji Cili Padi
- 2 biji Cili Merah
- 2 biji Tomato
- 1 biji Buah Limau Nipis
- 1 helai Daun Limau Purut
- 3 biji Timun
- Bahan-bahan lain:
- 3 sudu besar Kicap Ikan Bilis
- Secukup Rasa Gula
Bahan-bahan Nasi Serai :
- 300gm Beras
- 3 helai Daun pandan
- 1 batang Serai
Cara-cara Penyediaan Udang Kantan :
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisaran dan masak sehingga naik bau wangi.
- Kemudian, masukkan udang,cili padi, cili merah, kicap ikan bilis.
- Gaul sehingga rata dan masukkan pula, daun limau purut, daun selasih, gula dan jus limau untuk perasa.
- Masak selama 3 minit dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Salad :
- Campurkan bahan-bahan salad yang telah dipotong dadu kedalam mangkuk besar.
- Perahkan jus limau dan masukkan kicap ikan bilis dan gula secukup rasa.
- Gaul sehingga rata dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Nasi Serai :
- Didihkan air bersama daun pandan dan serai.
- Kemudian, masukkan beras ke dalam periuk bersama air rebusan daun pandan dan serai tadi mengkut sukatan yang dikehendaki.
- Masak beras tadi sehingga menjadi nasi putih.
No comments:
Post a Comment