Tuesday, January 31, 2012

Stir Fry Black Pepper Crayfish - Udang Karang/Lipan Lada Hitam


Bahan2nya
1.5kg Udang Karang/Lipan - dibersihkan dan dibelah dua
2 sudu lada hitam
2 sudu besar biji ketumbar
1 inch halia
Bahan diatas ditumbuk hingga lumat bersama 1 sudu besar gula
1 biji bawang besar di hiris
3 ulas bawang putih dicinchang
1 batang serai
3 sudu besar tepung KFC
Garam & gula secukup rasa
Minyak Conola/Sayur untuk goreng

Cara2nya
Gaulkan bahan2 yang di tumbuk pada Udang dan tepung KFC, letak sedikit garam.
Panaskan minyak dikuali biarkan ia benar panas. Masukan sebatang serai dan masukan Udang Karang/Lipan yang sudah diperap dengan rempah lada hitam. Gaulkan supaya semuanya digoreng rata. Letakan bawang yang sudah dihiris. Gorengkan selama 10 minit. Udang masak apabila isi nya berwarna putih dan kulit nya merah. Sajikan panas bersama nasi putih dan juadah lain

No comments:

Post a Comment