- 12 batang Serai
- 4inci Lengkuas
- 1 ulas Bawang Putih
- 4 biji Bawang Merah
- ½ batang Lobak Merah
- ½ cawan ‘Cauliflower’
- ½ batang Saderi
- ½ keping Dada Ayam
- Secukup Rasa Maggi Cukup Rasa
- 12-16 keping Daun Limau Purut (dipotong kasar)
- 1 genggam Daun Ketumbar (dipotong kasar)
- 2 biji Telur Putih
- Secukup Rasa Gula
- Secukup Rasa Garam
- 3 biji Jus Limau Nipis
Bahan-bahan Renehan Santan Thai :
- ½ cawan Santan Kotak
- 1 cawan Air
- 4cm Lengkuas (dihiris kasar)
- 4cm Halia (dihiris kasar)
- 3 batang Serai (dititk)
- 8 helai Daun Llimau Purut
- 4 sudu besar Sos Ikan
- 2 sudu besar Gula Melaka
- 2 biji Jus Limau Nipis
- 1 tangkai Cili Padi Hijau
Cara-cara :
- Masukkan serai, lengkuas, bawang putih, bawang merah, ‘cauliflower’, saderi dan dada ayam ke dalam periuk dan isi air sehingga menutupi bahan-bahan.
- Tutup periuk dan masak dengan menggunakan suhu yang maksima sehingga mendidih.
- Selepas itu, perlahankan api dan reneh selama 20 minit.
- Kemudian, masukkan pula Maggi Cukup Rasa, daun limau purut, daun ketumbar dan renehkan selama 5 minit.
- Perisakan dengan gula, garam dan jus limau.
- Apabila sudah perisakan , tapis keluar semua bahan-bahan tomyum dan masukkan sup ke dalam periuk yang bersih.
- Kemudian, pukul telur putih dan masukkan ke dalam sup tom yum. Kacau dan kuatkan api hingga sup mula mendidih.
- Apabila telur sudah masak, perlahankan api dan biar mereneh tanpa menggunakan penutup periuk selama 20-30 minit.
- Selepas siap dimasak, lapiskan penapis dengan menggunakan tuala dapur yang bersih dan tapiskan sup. Sup yang keluar sepatutnya amat jernih seperti air dan tanpa minyak.
Cara-cara Penyediaan Renehan Santan Thai :
- Campurkan semua bahan renehan santan di dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih.
- Apabila sudah mendidih, perlahankan api dan biarkan mereneh selama 15 minit.
- Selepas itu, masukkan sotong sumbat dan masak selama 15 minit.
- Selepas 15 minit, keluarkan sotong dan potong kepada beberapa hirisan setebal 1cm.
No comments:
Post a Comment