Friday, January 6, 2012

Ayam Bersalut Kelapa Bersama Nasi Serai - Wahidan


Bahan-bahan Ayam :

  • 300gm Peha Ayam
  • 2 biji Limau Nipis
  • Secukup Rasa Lada Hitam
  • Secukup Rasa Gula
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Jus Limau
  • Secukup Rasa Serbuk Kari
  • Bahan-bahan Kisar:
  • 1 labu Bawang Besar Kuning
  • 3 labu Bawang Merah Kecil
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 batang Serai
  • 3 inci Halia
  • 2 inci Lengkuas
  • 3 helai Daun Limau Purut
  • 1 tangkai Daun Ketumbar


  • 5 biji Cili Padi
  • 5 biji Cili Hijau
  • 1 inci Kunyit
  • 2 inci Belacan



Bahan-bahan Nasi :

  • 150gm Beras
  • 1 batang Serai
  • Secukup Rasa Garam



Bahan-bahan Salad Mangga :

  • Secukup Rasa Jus Limau
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Lada Hitam
  • Dipotong Dadu:
  • 1 biji Buah Mangga
  • 1 labu Bawang Merah Besar
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 batang Timun
  • 2 biji Tomato
  • Dimayang:
  • 5 helai Daun Pudina
  • 3 helai Daun Limau
  • 1 tangkai Daun Ketumbar
  • 2 biji Limau nipis



Cara-cara Penyediaan Ayam :

  • Asingkan tulang dengan isi ayam terlebih dahulu dan bersihkannya. Kemudian keringkan paha ayam dan perapkan dengan garam dan lada hitam, masukkan ke dalam peti sejuk selam 30 minit.
  • Letakkan isi kelapa parut di atas dulang untuk dibakar dalam ketuhar selama 10 minit.
  • Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar hingga naik minyak dan menerbitkan aroma. Untuk perasa masukkan gula, garam, jus limau dan lada hitam.
  • Panaskan minyak untuk mengoreng paha ayam. Sebelum mengoreng paha ayam, terlebih dahulu salutkan paha ayam dengan telur dan tepung jagung yang bersama garam, gula dan serbuk kari.
  • Apabila minyak dah cukup panas gorengkan paha ayam tadi selama 8 minit hingga nampak kuning keemasan. Angkat dan letak di atas kertas tisu.
  • Kemudian salutkan paha ayam tadi dengan kelapa sangai.



Cara-cara Penyediaan Nasi :

  • Didihkan air bersama serai sehingga menaikkan aroma serai tadi.
  • Kemudian masukkan beras dan garam. Biarkan selama 15 minit sehingga air hampir kering, kecilkan api sehingga nasi cukup masak.



Cara-cara Penyediaan Salad Mangga :

  • Gaulkan kesemua bahan-bahan untuk perasa masukkan garam, lada hitam dan jus limau.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment