- 300gm Peha Ayam
- 2 biji Limau Nipis
- Secukup Rasa Lada Hitam
- Secukup Rasa Gula
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Jus Limau
- Secukup Rasa Serbuk Kari
- Bahan-bahan Kisar:
- 1 labu Bawang Besar Kuning
- 3 labu Bawang Merah Kecil
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 batang Serai
- 3 inci Halia
- 2 inci Lengkuas
- 3 helai Daun Limau Purut
- 1 tangkai Daun Ketumbar
- 5 biji Cili Padi
- 5 biji Cili Hijau
- 1 inci Kunyit
- 2 inci Belacan
Bahan-bahan Nasi :
- 150gm Beras
- 1 batang Serai
- Secukup Rasa Garam
Bahan-bahan Salad Mangga :
- Secukup Rasa Jus Limau
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada Hitam
- Dipotong Dadu:
- 1 biji Buah Mangga
- 1 labu Bawang Merah Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 batang Timun
- 2 biji Tomato
- Dimayang:
- 5 helai Daun Pudina
- 3 helai Daun Limau
- 1 tangkai Daun Ketumbar
- 2 biji Limau nipis
Cara-cara Penyediaan Ayam :
- Asingkan tulang dengan isi ayam terlebih dahulu dan bersihkannya. Kemudian keringkan paha ayam dan perapkan dengan garam dan lada hitam, masukkan ke dalam peti sejuk selam 30 minit.
- Letakkan isi kelapa parut di atas dulang untuk dibakar dalam ketuhar selama 10 minit.
- Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar hingga naik minyak dan menerbitkan aroma. Untuk perasa masukkan gula, garam, jus limau dan lada hitam.
- Panaskan minyak untuk mengoreng paha ayam. Sebelum mengoreng paha ayam, terlebih dahulu salutkan paha ayam dengan telur dan tepung jagung yang bersama garam, gula dan serbuk kari.
- Apabila minyak dah cukup panas gorengkan paha ayam tadi selama 8 minit hingga nampak kuning keemasan. Angkat dan letak di atas kertas tisu.
- Kemudian salutkan paha ayam tadi dengan kelapa sangai.
Cara-cara Penyediaan Nasi :
- Didihkan air bersama serai sehingga menaikkan aroma serai tadi.
- Kemudian masukkan beras dan garam. Biarkan selama 15 minit sehingga air hampir kering, kecilkan api sehingga nasi cukup masak.
Cara-cara Penyediaan Salad Mangga :
- Gaulkan kesemua bahan-bahan untuk perasa masukkan garam, lada hitam dan jus limau.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment