- 6 sudu besar Air
- 6 sudu besar Susu
- 85gm Tepung Gandum
- 40gm Mentega
- 3 biji Telur
Bahan-bahan Krim Pastri :
- 125ml Susu
- 125ml Krim
- 3 biji Kuning Telur
- 3 sudu besar Gula Halus
- 1 ½ sudu besar Tepung Gandum
- Secubit Garam
- 1 sudu teh Estrak Vanilla
Bahan-bahan 'Coulis Blackberry' :
- ½ cawan Blackberry
- ½ cawan Gula Kasar
- ½ cawan Air
Bahan-bahan 'Praline' Badam :
- ½ cawan Badam
- ½ cawan Gula
- Secubit Garam
Bahan-bahan 'Mascarpone' Putar :
- ½ cawan 'Mascarpone'
- Secukup Rasa Gula
Cara-cara Penyediaan Choux Pastri :
- Campurkan mentega, air dan susu ke dalam dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Apabila mentega sudah cair, masukkan tepung gandum.
- Perlahankan api dan kacau choux pastri sehingga tidak melekat di bahagian tepi periuk dan mula masukkan telur satu per satu. Pastikan setiap telur dipukul sebelum memasukkan teur yang lain.
- Gaul bahan-bahan sehingga sebati dan masak selama 5 minit.
- Kemudian, masukkan ke dalam ‘piping bag’ dan paipkan ke atas dulang pembakar.
- Selepas siap, masak di dalam ketuhar selama 15-20 minit atau sampai permukaannya berwarna perang keemasan.
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :
- Campurkan susu dan krim ke dalam periuk dan panaskan sehingga sebelum takat didih.
- Pada masa yang sama, pukul telur kuning bersama gula, garam, vanilla essence dan tepung hingga sebati.
- Sambil mengacau, masukkan semua campuran krim sedikit demi sedikit ke dalam susu supaya telur tidak termasak.
- Masuk balik campuran ini ke dalam periuk dan kacau diatas api yang perlahan sehingga masak dan pekat.
Cara-cara Penyediaan 'Coulis Blackberry' :
- Kisarkan semua bahan dalam dengan menggunakan pengisar dan masukkan bahan kisaran ke dalam periuk.
- Masak selama 10 minit dan selepas itu, tapis keluar biji dan 'fibre' dalam blackberry.
- Kuah yang terhasil akan dijadikan sos coulis.
Cara-cara Penyediaan 'Praline' Badam :
- Bakar badam dalam ketuhar pada suhu 180C sehingga ranggup.
- Kemudian, cairkan gula dan garam di atas kuali dan masukkan badam.
- Kacaukan hingga gula mencair dan salutkan setiap biji badam dengan gula.
- Letakkan diatas kertas pembakar dan biarkan menyejuk dan mengeras.
- Akhir sekali, hancurkan badam dengan menggunakan lesung batu.
Cara-cara Penyediaan 'Mascarpone' Putar :
- Pukul mascarpone dengan gula sehingga sebati.
- Hidangkan bersama elemen krim puff yang lain.
No comments:
Post a Comment