1 bantal roti - disiat2 kechil
1 paket santan kotak - 250ml - 300ml
8 sudu gula pasir
1 sudu teh Essence of Vanilla
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala (Nutmeg)
4 biji telur
2 sudu besar mentega (salted)
3 sudu besar buah Kismis &
8 keping buah apricot kering - dihiris
1 sudu besar icing sugar - (Unuk ditaburkan diatas roti)
Cara2nya
Letakan roti yang sudah dikoyak kechil kedalam basin, rendamkan dengan santan, gaulkan bersama gula pasir. Kemudian tuangkan telur yang sudah dipukul, bersama gula, serbuk buah pala, kayu manis sedikit & mentega, kismis, apricot yang dihiris2 & Essence of Vanilla. Gaulkan semua didalam basin. Kemudian angkat dan letakan di dalam mangkuk kukusan casorul. Ambil satu lagi dulang pembakar letakan air. Acuan Roti diletakan di atas dulang tersebut. Kemudian panaskan oven kesuhu 180C. Letakan dulang tadi didalam.Set kan masa selama 20mins atau bila roti berwarna keemasan di atas. Letakan icing sugar diatas puding roti, kemudian disajikan bersama sos krim lemak manis.
Bahan untuk Sos-nya
1 Tin susu Cair Carnation
3 sudu besar gula
1 1/2 mentega
2 sudu besar tepung gandum
Cara2nya.
Cairkan mentega di periok kecil, tuangkan susu cair dan masukan gula. Gaulkan supaya sebati. Letak 2 sudu besar tepung biasa kedalam sos kacaukan sehingga ia pekat sedikit.
No comments:
Post a Comment