- 50ml Susu
- 50ml Air
- 60ml Mentega
- 110g Tepung
- 2 biji Telur
- Secubit Garam
Bahan-bahan Krim Pastri :
- 3 biji Kuning Telur
- 100ml Susu
- 100ml Krim
- 75gm Gula Kasar
- 1 sudu kecil Estrak Vanilla
- 1 sudu besar Tepung Gandum
- 1 sudu besar Tepung Jagung
- 2 sudu besar Susu (untuk campuran tepung)
Bahan-bahan Sos Coklat Cili :
- 100gm Coklat (dipotong kasar)
- 100ml Krim
- 1 tangkai Cili (dipotong dadu kecil)
- Secubit Garam
Cara-cara Penyediaan Pastri :
- Panaskan susu, air dan mentega sehingga sebelum takat didih.
- Selepas itu, masukkan tepung dan garam dan masak selama 6 minit atau sehingga doh tidak melekat dan menjadi satu bola.
- Padamkan api dan masukkan telur satu per satu sambil memukul sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan doh ke dalam ‘piping bag’ dan paipkan di atas dulang pembakar mengikut bentuk yang dihendaki.
- Akhir sekali bakar didalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 180C.
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :
- Panaskan campuran susu dan krim bersama estrak vanilla sehingga sebelum takat didih.
- Sambil itu, pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
- Setelah susu sudah panas, tuangkan ke dalam campuran telur secara perlahan-lahan sambil memukulnya menggunakan 'whisk'.
- Selepas itu, masukkan campuran tadi ke dalam periuk dan gaulkan sehingga panas.
- Kemudian, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan 2 sudu susu.
- Gaul bahan-bahan sehingga sebati dan masak sehingga pekat.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat Cili :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam mangkuk dan masakkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
- Gaul bahan-bahan sehingga coklat sudah cair.
No comments:
Post a Comment