- Tuna (dipotong dadu)
- 4 sudu besar Kicap Shoyu Jepun
- 1 sudu besar Halia (diparut)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- ½ tangkai Cili Merah (dicincang halus)
- Hiasan:
- Telur Ikan Trout
- Halia (digoreng garing)
Bahan-bahan Salad :
- ½ biji Jus Lemon
- 1 biji Jus Limau Nipis
- 2 biji Jus Limau Kasturi
- Secukup Rasa Gula
- Secukup Rasa Garam
- ½ biji Timun Jepun (dihiris nipis dan panjang)
- ¼ batang Lobak Putih (dihiris nipis)
- 2 biji ‘Radish’ Merah (dihiris nipis)
- ½ biji Bawang (dihiris nipis)
Cara-cara Penyediaan Tuna :
- Perapkan tuna dengan kicap shoyu jepun, halia, bawang putih dan cili merah selama 10 minit sehingga meresap.
- Kemudian, keringkan tuna dengan kertas tisu dan sapukan sedikit minyak pada tuna.
- Selepas itu, panaskan kuali dengan api sederhana, masakkan tuna selama 2 minit setiap bahagian tuna. Biarkan separuh masak.
- Biarkan sejuk sebentar dan hiris tuna setebal 0.5 cm.
Cara-cara Penyediaan Salad :
- Campurkan sayur-sayuran bersama campuran jus lemon, jus limau kasturi dan jus limau nipis.
No comments:
Post a Comment