- 1 doh roti canai (yang telah diluli dan disimpan semalaman)
Bahan-bahan Dalca Sayuran :
- 6 ulas Bawang Merah Kecil
- 5 ulas Bawang Putih
- ½ sudu teh Jintan Manis
- 1 sudu teh Jintan Putih
- 1 sudu besar Serbuk Cili
- 1 sudu besar Serbuk Kari Daging
- 1 batang Kayu Manis
- 4 biji Buah Pelaga
- 2 biji Cili kering (dipotong 2)
- 400ml Air
- 1 biji Tomato
- 1 biji Cili hijau (dibelah tengah)
- Serbuk Jintan Putih
- Daun Kari
- Terung Bulat (dipotong ‘wedges’ kecil)
- Lobak Merah (dihiris bulat)
- Tomato
- Kacang Panjang (dipotong ukuran 2cm)
- Ubi Kentang (dipotong ‘wedges’)
- Kacang Dal (dimasak terlebih dahulu)
Bahan-bahan Roti Canai Buah-buahan :
- Nenas
- Tembikai susu
- Pisang
- Gula Perang
Cara-cara Penyediaan Dalca Sayuran :
- Hiris bawang merah dan bawang putih.
- Kemudian tumiskan kayu manis bersama buah pelaga. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih.
- Selepas naik bau, masukkan jintan manis, jintan putih dan cili kering dan tumis.
- Sementara itu, campurkan serbuk kari daging dan serbuk cili dalam bekas lain dan masukkan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam kuali bersama bahan tumisan tadi dan kacau sehingga sebati.
- Apabila dah pecah minyak, masukkan kacang dal yang telah dimasak terlebih dahulu dan gaul sehingga sebati.
- Kemudian masukkan air dan kacau dengan perlahan dan biarkan mendidih.
- Apabila dah mendidih, teruskan kacau dalca tersebut supaya tidak hangit.
- Kemudian, masukkan lobak merah dan ubi kentang.
- Apabila sayur itu sudah masak dan lembut, masukkan kacang panjang dan terung bulat.
- Kemudian masukkan garam, gula dan lada sulah secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan tomato dan cili hijau.
- Gaul sehingga sebati dan biarkan ia masak dalam lebih kurang 1 minit dan angkat dan ketepikan.
- Untuk roti canai, tebarkan doh roti canai sehingga menjadi besar dan lipat doh tersbut menjadi 4 segi dan masak di atas kuali yang panas dan yang telah diletakkan minyak.
- Selepas itu, angkat dan hidangkan bersama dalca sayuran.
Cara-cara Penyediaan Roti Canai Buah-buahan :
- Tebarkan doh roti canai (boleh di beli siap di kedai) dan letakkan nenas, tembikai susu dan pisang di atas.
- Kemudian letakkan gula perang dan lipatkan roti canai itu dengan kemas.
- Bakarkan roti canai di atas kuali yang panas dan diletak minyak.
- Masak sehingga roti masak.
- Angkat dan hidangkan di atas pinggan.
No comments:
Post a Comment