- 350gm Ikan Tuna (dipotong dadu)
- 3 ulas Bawang Putih (dihiris)
- 1 ikat Daun Bawang (dihiris)
- 250gm Tauhu (dipotong)
- 150gm Kobis (dimayang)
- 1 peket Stok Udang
- 250gm Mee Soba
- 150gm Kacang ‘Edamame’ (dibuang kulit)
- 1 biji Lada Merah
Cara-cara :
- Renehkan air untuk mencelur mee soba. Tapiskan apabila sudah masak.
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang sehingga keperangan dan masukkan air stok udang.
- Biarkan mendidih dan masukkan tauhu, daun bawang dan kacang ‘edamame’. Masak selama 5 minit dan toskan.
- Akhir sekali, masukkan ikan tuna ke dalam air sup tadi selama 3 minit dan toskan.
- Masukkan mee soba ke dalam mangkuk hidangan dan letakkan sayur kobis di atasnya.
- Kemudian, susunkan pula isi ikan tuna di atas mee soba dan sayur kobis.
- Selepas itu, susunkan pula tauhu, daun bawang dan kacang ‘edamame’ di dalam mangkuk dan tuangkan sup ke dalamnya.
- Hiaskan dengan daun bawang dan cili merah yang dihirs.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment