Tuesday, January 31, 2012

Laksa Johor


Bahan-bahan :
spagetti - 1 bungkus pn dh cukup
1 biji timun - di potong kecil2
50 sen tauge - di bersihkan
1 biji bawang besar - dimayang
telur rebus - tknk letak pn tkpe..suka hati..
5 tangkai daun kesom
3 keping asam gelugur
ikan parang 1 kilo - kakcu guna ikan selayang 8 ekor
santan1/2 kilo
kerisek rm 2
lada kering rm 1 - dikisar
udang geragau 1 cawan (cuci bersih) - dikisar
4 biji bawang merah yang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
serai 2 btg - dikisar
lengkuas sebesar ibu jari - dikisar
1 peket kecil rempah kari ikan adabi
garam, serbuk perasa,..minyak untuk menumis...
limau kasturi
 
cara2nya:
ikan direbus ambil isinya..tulangnya di blend..ambil airnya..isi ikan pun diblend halus...
udang gergau di blend
lada kering+bwg putih/bwg merah+belacan+serai+lengkuas+diblend sampai halus
masukkan sekali rempah tadi dgn udang geragau yg telah diblend.
tumiskan sampai naik baunya...masukkan isi ikan dan airnya....kacau lagi masukan garam n serbuk perasa....masukkan santan n kerisik...masukkan asam keping n daun kesom
suaikan sesedap rasa ikut cita rasa sendiri...

spagetti direbus...masukkan sedikit butter/minyak.
toskan & cuci.

cara menghidang.
masukkan spagetti dlm mangkuk, masukkan toge, masukkan timun,telur rebus n masukkan bawang.
masukkan sambal belacan..perahkan limau kasturi..masukkan kuahnya.
lepas tu..apa tunggu lagiiii..makan laa...;))

No comments:

Post a Comment