- 3 sudu besar Gula Melaka
- 1 cawan Air
- 1 biji Jus Limau Nipis
- 1 sudu besar Asam Jawa
- Bahan-bahan Tumisan:
- 3 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
- 3 batang Serai (dititik)
- 4 tangkai Ketumbar (batang dan akar)
- 2 inci Halia (ditumbuk kasar)
- 2 inci Lengkuas (ditumbuk kasar)
- 1 biji Cili Padi (ditumbuk kasar)
- 1 sudu besar Udang Kering
Bahan-bahan Salad :
- Timun*
- Jambu Batu*
- Tomato*
- Bawang Putih*
- *(dibuang biji dan dipotong mengikut citarasa sendiri)
- Daun Ketumbar
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Dressing Karamel :
- Tumisankan bahan-bahan tumisan dengan minyak secukupnya sehingga naik bau.
- Tambahkan asam jawa, gula melaka dan air, didihkan sehingga pekat sedikit.
- Tapiskan dressing dan biarkan sejuk.
- Asingkan sedikit dressing (sepertiga) yang sudah ditapis tadi dan masak sehingga menjadi karamel yang pekat.
- Karamel boleh digunakan untuk menghias pinggan hidangan.
- Tambahkan jus limau kepada dressing yang tidak dipekatkan.
- Sedia untuk ditos bersama salad.
Cara-cara Penyediaan Salad :
- Perisakan kekapis dengan garam dan lada sulah
- Toskan
Susunan Hidangan :
- Masakkan kekapis lebih kurang 30-40 saat sebelah.
- Hidangkan salad, letakkan kekapis dan titiskan sos karamel sekeliling pinggan.
No comments:
Post a Comment