Monday, January 9, 2012

Salad Nusantara Dengan Kekapis - Ezani


Bahan-bahan Dressing Karamel :
  • 3 sudu besar Gula Melaka
  • 1 cawan Air
  • 1 biji Jus Limau Nipis
  • 1 sudu besar Asam Jawa
  • Bahan-bahan Tumisan:
  • 3 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
  • 3 batang Serai (dititik)
  • 4 tangkai Ketumbar (batang dan akar)
  • 2 inci Halia (ditumbuk kasar)
  • 2 inci Lengkuas (ditumbuk kasar)
  • 1 biji Cili Padi (ditumbuk kasar)
  • 1 sudu besar Udang Kering

Bahan-bahan Salad :
  • Timun*
  • Jambu Batu*
  • Tomato*
  • Bawang Putih*
  • *(dibuang biji dan dipotong mengikut citarasa sendiri)
  • Daun Ketumbar
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Lada Sulah

Cara-cara Penyediaan Dressing Karamel :

  • Tumisankan bahan-bahan tumisan dengan minyak secukupnya sehingga naik bau.
  • Tambahkan asam jawa, gula melaka dan air, didihkan sehingga pekat sedikit.
  • Tapiskan dressing dan biarkan sejuk.
  • Asingkan sedikit dressing (sepertiga) yang sudah ditapis tadi dan masak sehingga menjadi karamel yang pekat.
  • Karamel boleh digunakan untuk menghias pinggan hidangan.
  • Tambahkan jus limau kepada dressing yang tidak dipekatkan.
  • Sedia untuk ditos bersama salad.

Cara-cara Penyediaan Salad :

  • Perisakan kekapis dengan garam dan lada sulah
  • Toskan

Susunan Hidangan :
  • Masakkan kekapis lebih kurang 30-40 saat sebelah.
  • Hidangkan salad, letakkan kekapis dan titiskan sos karamel sekeliling pinggan.

No comments:

Post a Comment