- 2 bakul Beri Hitam
- 200gm Gula Kastor
- 200ml Air
- 3 hiris Lemon
- ½ sudu kecil Estrak Vanila
Bahan-bahan Pastri Krim :
- 600ml Susu Segar
- 1 sudu kecil Estrak Vanila
- 8 biji Telur Kuning
- ½ cawan Gula
- 6 sudu besar Tepung Jagung
Cara-cara Penyediaan Beri Hitam :
- Masukkan gula, air dan strak vanilla ke dalam kuali. Masak kesemua bahan tersebut sehingga gula cair dan angkat dan ketepikan.
- Kemudian masukkan hirisan lemon.
- Kemudian tuangkan keatas beri hitam dan gaul dengan perlahan-perlahan.
- Selepas itu, biarkan sejuk pada suhu bilik.
Cara-cara Penyediaan Pastri Krim :
- Panaskan kuali dan masukkan susu segar dan estrak vanila. Biarkan mereneh dan masak seketika dan angkat dan ketepikan.
- Sementara itu, pukul telur dan gula menggunakan 'mixer' elektrik sehingga kembang. Kemudian masukkan tepung jagung dan pukul gaul semula menggunakan 'mixer' elektrik tersebut.
- Kemudian masukkan sedikit susu yang dimasak tadi ke dalam adunan telur tadi. Gaul sehingga sebati menggunakan sudip. Sambil menggaul, masukkan sedikit demi sedikit baki susu yang telah dimasak tadi.
- Setelah itu, masukkan adunan tersebut ke dalam mangkuk 'mixer' elektrik dan pukul pada kelajuan sederhana sehingga adunan menjadi tebal/pekat.
- Angkat dan biarkan seketika.
No comments:
Post a Comment