- 2 biji Labu (dipotong kiub 2 inci)
- 3 inci Kunyit hidup (dikisar halus)
- 5 ulas Bawang Merah kecil (dikisar halus)
- 5 ulas Bawang Putih (dikisar halus)
- 3 biji Bawang Besar (dikisar halus)
- 11 biji Cili Padi (dikisar halus)
- 1 genggam Udang kering (dikisar halus)
- ½ kotak Santan
- 1 liter Air
- Secukup rasa Garam
- Minyak
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan masukkan kunyit hidup, bawang merak kecil, bawang putih, bawang besar, cili padi dan udang kering. Tumis sehingga agak garing dan naik bau.
- Kemudian masukkan labu dan kacau seketika.
- Tambahkan air dan santan dan reneh hingga masak. Masukkan garam secukup rasa.
- Jangan kacau labu terlalu kerap untuk menggelakkan labu hancur.
- Setelah labu masak dan empuk, angkat dan ketepikan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Merah: Imelda(Ketua), Brian, Amita, Felix
No comments:
Post a Comment