- 120gm Susu
- 120gm Air
- 1 sudu kecil Garam
- 170gm Tepung
- 4 biji Telur
- 110gm Mentega
Bahan-bahan Krim Pastri :
- 300ml Susu
- 3biji Telur Kuning
- 4 biji Bunga Cengkih
- 40gm Gula Kastor
- 2 sudu besar Tepung Jagung
Bahan-bahan Sos Butterscoth :
- 50gm Gula
- 100ml Susu
- 1 sudu besar Mentega
- 2 sudu besar Air
Cara-cara Penyediaan Choux Paste :
- Panaskan susu, garam, air dan mentega sehingga mentega mencair.
- Kemudian, masukkan tepung, dan gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga campuran tidak melekat pada periuk.
- Selepas itu, perlahankan api dan masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam campuran tadi. Pastikan telur dipukul supaya sebati bersama campuran.
- Apabila bahan-bahan tersebut sebati, masukkan ke dalam ‘piping bag’ dan paipkan ke bentuk bulat di atas dulang ketuhar yang telah dilapiskan dengan kertas minyak.
- Selepas siap, panaskan ketuhar pada suhu 190C dan bakar sehingga krim puff kembang kira-kira 15-20 minit.
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :
- Panaskan 150ml susu dan bakinya dicampurkan dengan tepung jagung, telur kuning, gula dan bunga cengkih. Pukul sehingga sebati.
- Selepas itu, tuang sedikit susu panas ke dalam campuran telur dan tuangkan semula campuran telur tadi ke dalam susu panas.
- Kemudian, masak campuran tadi di atas 'bain marie' sehingga krim pastri menjadi pekat.
- Apabila sudah pekat, sejukkan krim pastri tadi ke dalam peti sejuk.
Cara-cara Penyediaan Sos Butterscoth :
- Panaskan gula bersama air supaya menjadi karamel.
- Kemudian masukkan susu dan mentega ke dalam karamel dan gaul sehingga sebati
No comments:
Post a Comment