- ½ bar Coklat
- 4 sudu besar Mentega
- 4 sudu besar Susu
- 2 sudu besar Jus Lemon
Bahan-bahan Choux Pastri :
- 1 cawan Tepung Gandum (diayakkan)
- ¾ cawan Susu
- ¾ cawan Air
- 2 sudu besar Gula Caster
- 4 sudu besar Mentega
- secubit Garam
- 1 sudu teh Estrak Vanilla
- 3 biji Telur
Bahan-bahan Krim Pastri :
- 2 sudu besar Tepung gandum (dipukul hingga rata)
- 2 sudu besar Tepung jagung (dipukul hingga rata)
- 3 biji Telur (dipukul hingga rata)
- 3 biji Kuning telur (dipukul hingga rata)
- 200ml Susu Segar (dipanaskan)
- 3 sudu besar Gula Jus Lemon (dipanaskan)
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat :
- Menggunakan kaedah double boiled, cairkan coklat, susu krim dan gaul sehingga sebati.
- Kemudian masukkan mentega dan jus perahan lemon dan kacau hingga mentega cair.
Cara-cara Penyediaan Choux Pastri :
- Panaskan susu segar, air, gula dan mentega sehingga cair. Biarkan sehingga hampir mendidih, masukkan tepung dan kacau sehingga rata dan sebati.
- Alihkan dari api dan pukul dan kacau telur satu per satu sehingga kelihatan berkilat alihkan. Masukkan ke dalam ‘beg piping’ dan bentukkan di atas 'parchment paper' dan acuan.
- Masukkan ke dalam ‘beg piping’ dan bentukkan di atas 'parchment paper' dan acuan.
- Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan dengan suhu 190C untuk 10 minit yang pertama. 10 minit yang terakhir turunkan suhu ke 170–180C.
- Sejukkan seketika sebelum memasukkan krim pastry.
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk dan pukul bersama kuning telur.
- Sementara itu, panaskan susu dan gula. Kemudian apabila panas. Masukkan ke dalam bahan tepung dan telur.
- Sesudah itu, masukkan semula ke dalam periuk dan panaskan hingga pekat dan sebati.
- Akhir sekali, masukkan jus lemon dan pukul hingga sebati. Biarkan sejuk sebelum memasukkan ke dalam puff.
No comments:
Post a Comment