100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
-Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
-Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
-Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
-Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
-Tepung gandum di ayak
-Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
- Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
- Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
- Masukkan telur, kacau cepat-cepat
- Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
-Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
-Pipe kan ke atas dulang
-Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
-Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
-Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.
CREAM CUSTARD
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
sedikit pewarna kuning
-Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
-Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
-Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
No comments:
Post a Comment