Tuesday, January 31, 2012

Sambal Pais Udang



Resepi Rempah Pais nya. (Udang & Ikan)
Bahan2nya - Ingredient
1 biji bawang besar - Large Onion
1 1/2 in lengkuas (Galangal)
15-20 ulas cili api - chili padi (atau 6 sudu besar - Chili kisar - Chili Paste)
1 inch halia - Ginger
2 batang cili merah - Fresh Red Chili
3 ulas bawang putih - Garlic
20 ulas bawang merah - Shallot
Semua bahan2 diatas dikisar - All the above to be blended into paste
1 helai daun kunyit - Tumeric Leave
6 helai daun limau perut - Kafir Lime leave
Garam & gula secukup rasa
2 tbspn minyak masak - (Canola/Vegetable)

Cara2nya :-
Panaskan minyak di kuali di api sederhana. Masukan rempah yang sudah dikisar. Goreng sampai ia mula kering. Masukan daun kunyit yang dikoyak kedalam. Bila bau aroma ia naik. Tutupkan api dan biarkan lauk sejuk sebelum di gaulkan kepada Ikan & Udang untuk dibungkus. Letakan daun limau perut yang dihiris sebelum Ikan atau Udang dibakar atau kukus di oven.



No comments:

Post a Comment