Tuesday, January 31, 2012

Ayam Masak Merah


Bahan2Nya.
Ayam Sekor di potong 12 atau 16 - digoreng dengan kunyit & garam
10 biji gajus di goreng dan dikisar
2 bawang besar - dikisar / di potong bulat
3 helai daun ketumbar - dipotong kasar, ambil akarnya dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inch halia - dikisar
3 sudu chili kisar (tanpa cuka)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk kari
3 sudu serbuk masak merah (kalau ada)
2 biji buah tomato dipotong dadu
1 batang kayu manis
4 biji rempah buah pelaga
2 batang serai dititik
2 helai daun pandan-diikat rapi
1 tin sederhana tomato puree
2 sudu besar bawang goreng
Air cawan
Garam & gula secukup rasa.
Minyak masak untuk menumis & goreng ayam.

Cara2nya
- 2 biji ubi kentang - dipotong tebal hiris - digoreng sebagai khiasan
- Ayam digoreng dengan kunyit & garam, ditepikan.
Panaskan minyak di periuk, masukan bahan2 dikisar, serai, serbuk2 rempah & rempah ratus. Bila ia mula berbau harum letak daun pandan, cili kisar, tomato buah & tomato puree. Tuangkan sedikit air dan ayam goreng yang sudah di goreng tadi. Tuangkan air dan gaulkan ayam dan kuah merah supaya sebati. Bubuhkan garam dan gula. Lebihkan gulanya ikut cita rasa anda. Biarkan ayam nya masak hingga empuk. Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar sebagai khiasan. Boleh disajikan dengan nasi putih, nasi minyak & nasi berempah yang lain bersama daun salad, begedil, acar & paceri, kerabu timun/mangga muda dan lain2 lagi

No comments:

Post a Comment