Tuesday, January 31, 2012

Baguette Ayam Mayo & Keju


Bahan2nya
2 Roti Perancis - Baguette - dibelah dan keluarkan isi putihnya
2 Keping Dada Ayam - Dihiris
1 biji bawang besar Jepun - di hiris tipis
1 buah Tomato - dihiris tipis wedges
1 batang Lobak Merah, dihiris tipis - bulat
3 sudu besar Mayonaise
2 sudu besar daun sup
2 sudu besar bawang goreng
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan halus
Secubit lada hitam
Jus Lemon
Garam secukup rasa
2 sudu besar mentega/Minyak masak (Canola/Sayur)

Mozzarella cheese - untuk toppingnya

Cara2nya
Panaskam mentega di kuali, gorengkan bawang besar, lobak merah & tomato.
Bila bawang lembut masokan ayam hiris, gaulkan hingga sebati. Letakan rempah serbuk, garam secukup rasa.Masukan mayonaise dan gaulkan bersama daun sup. Bila ayam masak tutupkan api.

Belahkan roti baguette, jangan sampai terputus, keluarkan isi putih nya. Letakan sos ayam diroti anda dan kemudian taburkan cheese Mozzarella di atas sos ayam. Panaskan oven ke suhu 160C, grill diatas. Bakar untuk 15mins atau hingga cheese nya masak, warna keemasan kunning. Di makan panas2 bersama minuman panas.

No comments:

Post a Comment