- 120gm Susu
- 120gm Air
- 114gm Mentega
- 170gm Tepung
- Secubit Garam
- 4 biji Telur
Bahan-bahan Krim Pastri :
- 3 kuning Telur
- 4 sudu makan Gula
- 300ml Susu
- 4 sudu Tepung Gandum
- 3 sudu Tepung Jagung
Bahan-bahan Gula Strawberry :
- 1 cawan Gula
- 3 biji Strawberry (dicincang)
- 2 sudu Air
Cara-cara Penyediaan Choux Pastri :
- Panaskan ketuhar dengan suhu 180C.
- Sementara itu, panaskan susu, air dan mentega. Apabila mentega mencair, masukkan tepung dan kacau sehingga sebati.
- Apabila sudah sebati, padamkan api dan masukkan telur satu demi satu dan kacau hingga sebati. Pastikan apabila bahan sudah masak, alihkan.
- Masukkan krim yang sudah siap tadi ke dalam 'piping beg' dan paipkan ke atas dulang yang di alas dengan kertas pembakar.
- Kemudian, sapukan air di atas choux pastri yang dipicit tadi.
- Sesudah siap, masukkan ke dalam ketuhar dan masak selama 20 minit.
- Apabila masak keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika.
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :
- Gaulkan, kuning telur, gula, tepung gandum dan tepung jagung sehingga sebati.
- Kemudian, panaskan susu dan kemudian campurkan sedikit-sediki campuran tadi ke dalam periuk.
- Pastikan tidak berketul dan masakkan di atas api yang kecil dan pastikan krim masak sekata.
- Apabila sudah masak sejukkan di dalam peti sejuk.
Cara-cara Penyediaan Gula Strawberry :
- Panaskan semua bahan hingga pekat dan tempatkan di atas kertas pembakar.
- Biar sejuk dan hiaskan bersama krim pastry
No comments:
Post a Comment