- Beras Sushi
- Jus Lemon
- Gula
- Garam
Bahan-bahan 'Sushi Roll' :
- Tuna (dihirs ½ inci dan dipanggang)
- Nasi Sushi
- Timun Jepun (dihiris memanjang)
- Avocado (dihiris ‘wedges’)
- Lobak Merah (diparut halus)
- 'Mayonnaise'
Bahan-bahan Maki :
- Nasi Sushi
- Tuna (dihiris nipis)
- 'Mayonnaise'
- Telur Ikan Salmon
Bahan-bahan Nigiri :
- Nasi Sushi
- Tuna Segar (dihiris)
Bahan-bahan Sos :
- Wasabi
- Jeruk Halia
- Kicap
Cara-cara Penyediaan Nasi Sushi :
- Beras sushi ditanak hingga masak dan dibiarkan sejuk.
- Kemudian, campurkan nasi dengan jus lemon, gula dan garam, secukup rasa.
- Biarkan sementara untuk membuat sushi.
Cara-cara Penyediaan 'Sushi Roll' :
- Susunkan kepingan nasi di atas tatami dan susunkan timun jepun, avocado, lobak merah secara memanjang.
- Kemudian, susunkan ikan tuna dan tuangkan 'mayonnaise'.
- Selepas itu, gulung sushi tersebut kemas-kemas dan hiriskan setebal ½ inci.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Maki :
- Lenyekkan nasi di atas tatami dan biarkannya rata.
- Kemudian, balutkan dengan isi tuna, 'mayonnaise' dan telur ikan salmon.
Cara-cara Penyediaan Nigiri :
- Bentukkan nasi kepada bentuk membujur.
- Hiriskan tuna segar dan letakkan di atas nasi tadi.
- Lilitkan dengan kepingan Nori.
No comments:
Post a Comment