- 3 sudu besar Kelapa Parut
- 1 biji Telur Kuning
- ½ mangkuk Bawang Besar (didadu)
- 1 sudu besar Minyak Masak
- Bahan-bahan Perapan:
- 1 buah Paha Ayam (tulang dikeluarkan)
- 1 sudu besar Serbuk 5 Rempah
- 1 ulas Bawang Putih
- ½ sudu kecil Garam
Bahan-bahan Sos dan Kentang Goreng :
- 4 kuntum Cendawan Portbello (dihiris)
- 1 sudu besar Kicap Cair
- Secukup Rasa Garam
- 2 sudu besar Bawang Besar
- 2 sudu besar Mentega
- 1 sudu kecil Tepung
- 1 cawan Air
- Kentang
- Minyak (untuk mengoreng)
Bahan-bahan Bayam Goreng :
- 100gm Bayam
- 3 hiris Kunyit Hidup (ditumbuk halus)
- 1 ulas Bawang Putih (ditumbuk halus)
- ½ batang Lobak Merah (dihiris)
- 2 sudu besar Minyak Masak
- Secukup Rasa Garam
Cara-cara Penyediaan Ayam :
- Panaskan ketuhar ke 200C.
- Panaskan minyak dan goreng bawang besar serta kelapa parut sehingga harum. Masukkan sedikit garam.
- Keluarkan daripada periuk dan campurkan telur kuning ke dalam.
- Sumbatkan campuran ini di dalam paha ayam dan ikat dengan tali.
- Masak ayam di dalam ketuhar selam 10-15 minit.
- Biar ayam berehat selama 5 minit sebelum memotong.
Cara-cara Penyediaan Sos dan Kentang Goreng :
- Panaskan mentega dan masak bawang sehingga harum, kemudian masukkan cendawan dan masak sehingga harum.
- Taburkan serbuk gandum dan masak seketika. Kemudian masukkan kicap cair dan air.
- Renehkan sos seketika dan masukkan garam secukup rasa.
- Kubas kulit kentang dan potong kentang secara bulat.
- Taburkan sedikit garam dan gaul sehingga sekata.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning dan ranggup.
Cara-cara Penyediaan Bayam Goreng :
- Panaskan minyak dan goreng lobak sehingga lembut.
- Kemudian, masak kunyit dan bawang putih sehingga harum.
- Perisakan hidangan dengan sedikit garam.
No comments:
Post a Comment