Monday, January 9, 2012

Lamb Cutlets Dengan Medley Sayur-sayuran - Ezani


Bahan-bahan Kambing :
  • Lamb Rack
  • Daun Rosemary Segar (dicincang halus)
  • Kulit Lemon (diparut)
  • Garam
  • Lada Hitam
  • Minyak

Bahan-bahan Leek Mentega :
  • 2 batang Daun Leek
  • 4 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
  • 5 tangkai Daun Thyme
  • 250g Mentega
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Lada Hitam

Bahan-bahan Lobak Madu dan Kayu Manis :
  • Sejambak Lobak Kecil (dibuang batang dan dibersihkan)
  • 3 sudu besar Madu
  • 2 batang Kulit Kayu Manis
  • 1sudu kecil Biji Lada Hitam
  • Secukup Rasa Garam
  • Sedikit Air

Bahan-bahan Crumble Bawang Putih :
  • 1 biji Bawang Kuning (dicincang halus)
  • 4 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
  • 1 buku Roti (dikisar menjadi serbuk roti)
  • 3 batang Daun Thyme
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Lada Hitam

Bahan-bahan Puree Ubi Bit dan Kacang Kuda :
  • 3 biji Ubi Bit
  • 1 tin Kacang Kuda (ditoskan airnya)
  • Jus Lemon
  • Secukup Rasa Garam

Cara-cara Penyediaan Kambing :
  • Sediakan rack of lamb dengan membuang lemak berlebihan, membersihkan tulangnya (French trim) dan memotong kepada porsi individu.
  • Perapkan bersama rosemary, kulit lemon, garam, lada hitam dan minyak selama 30 minit.
  • Sebelum menghidang, masakkan lamb cutlets di atas kuali leper panas selama 2 minit sebelah, dan 2 minit sebelah lagi.

Cara-cara Penyediaan Leek Mentega :
  • Basuh daun leek. Ambil bahagian yang putih dan potong kepada silinder 2.5 inci panjang. Bahagian leek yang lebih hijau di hiris kasar.
  • Tumiskan daun leek yang dihiris dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga lembut di dalam kuali leper.
  • Susunkan leek yang dipotong silinder di dalam kuali yang sama, tambahkan daun thyme, mentega, garam dan lada hitam dan tutup dengan kertas minyak.
  • Masukkan ke dalam oven 130C selama 1 jam atau sehingga leek lembut.

Cara-cara Penyediaan Lobak Madu dan Kayu Manis :
  • Rebuskan lobak kecil dalam air mendidih sehingga separuh masak.
  • Keluarkan dari air rebusan.
  • Dalam kuali leper, masak lobak kecil bersama madu, rempah dan sedikit air.
  • Kacaukan supaya menyaluti lobak kecil.
  • Masak sehingga lembut dan sirap masakan memekat.
  • Tambahkan garam secukup rasa.

Cara-cara Penyediaan Crumble Bawang Putih :
  • Tumiskan bawang dan bawang putih dengan sedikit minyak dalam kuali leper sehingga naik bau dan lembut.
  • Masukkan serbuk roti dan teruskan mengacau, tambahkan minyak jika terlalu kering.
  • Masukkan daun thyme, garam dan lada hitam secukupnya.
  • Masukkan kuali leper itu ke dalam oven 150C selama 30 minit atau sehingga serbuk roti kering dan garing menjadi crumble.
  • Kacaukan sekali sekala supaya crumble garing sekata.

Cara-cara Penyedian Puree Ubi Bit dan Kacang Kuda :
  • Kupas dan potongkan ubi bit kepada potongan-potongan kasar.
  • Rebus ubi bit dalam air sehingga lembut. Keluarkan dari air rebusan.
  • Kisar ubi bit dalam food processor sehingga halus.
  • Masukkan kacang kuda dan kisar lagi sehingga halus.
  • Tambahkan jus lemon dan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment