- Lamb Rack
- Daun Rosemary Segar (dicincang halus)
- Kulit Lemon (diparut)
- Garam
- Lada Hitam
- Minyak
Bahan-bahan Leek Mentega :
- 2 batang Daun Leek
- 4 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
- 5 tangkai Daun Thyme
- 250g Mentega
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada Hitam
Bahan-bahan Lobak Madu dan Kayu Manis :
- Sejambak Lobak Kecil (dibuang batang dan dibersihkan)
- 3 sudu besar Madu
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 1sudu kecil Biji Lada Hitam
- Secukup Rasa Garam
- Sedikit Air
Bahan-bahan Crumble Bawang Putih :
- 1 biji Bawang Kuning (dicincang halus)
- 4 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
- 1 buku Roti (dikisar menjadi serbuk roti)
- 3 batang Daun Thyme
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada Hitam
Bahan-bahan Puree Ubi Bit dan Kacang Kuda :
- 3 biji Ubi Bit
- 1 tin Kacang Kuda (ditoskan airnya)
- Jus Lemon
- Secukup Rasa Garam
Cara-cara Penyediaan Kambing :
- Sediakan rack of lamb dengan membuang lemak berlebihan, membersihkan tulangnya (French trim) dan memotong kepada porsi individu.
- Perapkan bersama rosemary, kulit lemon, garam, lada hitam dan minyak selama 30 minit.
- Sebelum menghidang, masakkan lamb cutlets di atas kuali leper panas selama 2 minit sebelah, dan 2 minit sebelah lagi.
Cara-cara Penyediaan Leek Mentega :
- Basuh daun leek. Ambil bahagian yang putih dan potong kepada silinder 2.5 inci panjang. Bahagian leek yang lebih hijau di hiris kasar.
- Tumiskan daun leek yang dihiris dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga lembut di dalam kuali leper.
- Susunkan leek yang dipotong silinder di dalam kuali yang sama, tambahkan daun thyme, mentega, garam dan lada hitam dan tutup dengan kertas minyak.
- Masukkan ke dalam oven 130C selama 1 jam atau sehingga leek lembut.
Cara-cara Penyediaan Lobak Madu dan Kayu Manis :
- Rebuskan lobak kecil dalam air mendidih sehingga separuh masak.
- Keluarkan dari air rebusan.
- Dalam kuali leper, masak lobak kecil bersama madu, rempah dan sedikit air.
- Kacaukan supaya menyaluti lobak kecil.
- Masak sehingga lembut dan sirap masakan memekat.
- Tambahkan garam secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Crumble Bawang Putih :
- Tumiskan bawang dan bawang putih dengan sedikit minyak dalam kuali leper sehingga naik bau dan lembut.
- Masukkan serbuk roti dan teruskan mengacau, tambahkan minyak jika terlalu kering.
- Masukkan daun thyme, garam dan lada hitam secukupnya.
- Masukkan kuali leper itu ke dalam oven 150C selama 30 minit atau sehingga serbuk roti kering dan garing menjadi crumble.
- Kacaukan sekali sekala supaya crumble garing sekata.
Cara-cara Penyedian Puree Ubi Bit dan Kacang Kuda :
- Kupas dan potongkan ubi bit kepada potongan-potongan kasar.
- Rebus ubi bit dalam air sehingga lembut. Keluarkan dari air rebusan.
- Kisar ubi bit dalam food processor sehingga halus.
- Masukkan kacang kuda dan kisar lagi sehingga halus.
- Tambahkan jus lemon dan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment