Wednesday, January 4, 2012

Salmon Berperap Gula - Kumpulan Biru Merah


Bahan-bahan A :
  • 1 filet Ikan Salmon (dibuang tulang)
  • 50gm Garam Biasa

Bahan-bahan B :
  • 50gm Garam Laut
  • 50gm Gula Kastor
  • 4 biji Limau (diparut kulitnya)
  • 4 biji Lemon (diparut kulitnya)
  • 4 sudu besar Biji Ketumbar (dibakar dan dihancurkan)
  • 1 ikat Ketumbar Segar (dicincang halus)
  • 50gm Garam

Cara-cara :
  • Taburkan garam (dari Bahan A) dengan rata di dalam dulang keluli. Letakkan potongan ikan salmon (dari Bahan A) dengan kulitnya menghadap kebawah (menghadap ke garam).
  • Dalam bekas yang lain, campurkan kesemua Bahan B. Kemudian sapu dengan rata ke atas bahangian daging ikan salmon tadi.
  • Tudungkan dulang tersebut dan biarkan salmon itu diperap sebati selama 2 hingga 3 jam.
  • Bila isi ikan sudah sedia, bilas garam dengan air sejuk
  • Toskan ikan dan bungkus menggunakan pembalut plastik hingga sedia untuk digunakan.

No comments:

Post a Comment