- 1 filet Ikan Salmon (dibuang tulang)
- 50gm Garam Biasa
Bahan-bahan B :
- 50gm Garam Laut
- 50gm Gula Kastor
- 4 biji Limau (diparut kulitnya)
- 4 biji Lemon (diparut kulitnya)
- 4 sudu besar Biji Ketumbar (dibakar dan dihancurkan)
- 1 ikat Ketumbar Segar (dicincang halus)
- 50gm Garam
Cara-cara :
- Taburkan garam (dari Bahan A) dengan rata di dalam dulang keluli. Letakkan potongan ikan salmon (dari Bahan A) dengan kulitnya menghadap kebawah (menghadap ke garam).
- Dalam bekas yang lain, campurkan kesemua Bahan B. Kemudian sapu dengan rata ke atas bahangian daging ikan salmon tadi.
- Tudungkan dulang tersebut dan biarkan salmon itu diperap sebati selama 2 hingga 3 jam.
- Bila isi ikan sudah sedia, bilas garam dengan air sejuk
- Toskan ikan dan bungkus menggunakan pembalut plastik hingga sedia untuk digunakan.
No comments:
Post a Comment