- 1 ekor Ayam (dipotong 16 ketul)
- 1 sudu besar Serbuk Kunyit
- 3 sudu besar Serbuk Jintan Manis
- 3 sudu besar Serbuk Jintan Putih
- 3 sudu besar Serbuk Cili
- 4 ulas Bawang Putih
- 4 ulas Bawang Merah Kecil
- 3 batang Serai (ditumbuk)
- ½ cawan Air
- 1 sudu teh Garam
- 1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
Bahan-bahan Utama :
- 1 cawan Tepung Gandum
- 1½ cawan Tepung Beras
- 1 sudu besar Garam
- 1 sudu teh Serbuk Jintan Manis
- 1 sudu teh Serbuk Jintan Putih
- 1 sudu teh Serbuk Cili
- 1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
Cara-cara :
- Untuk bahan perapan, kisarkan bawang putih dan merah menggunakan Pengisar PANASONIC dan masukkan sedikit air.
- Dalam mangkuk yang lain, campurkan serbuk kunyit, serbuk jintan putih, serbuk cili, serai, garam, lada hitam dan bahan yang dikisar tadi.
- Gaulkan rata bahan-bahan perapan ini bersama ayam dan biarkan diperap selama 1 jam.
- Setelah diperap, ambil ayam tersebut dan salutkan dengan tepung gandum dan goreng sehingga keperangan dan daging ayam masak (masak di atas api yang sederhana panas).
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Merah: Imelda(Ketua), Brian, Amita, Felix
No comments:
Post a Comment