- 4 sudu besar Serbuk Wasabi
- ? cawan Air
- ¼ cawan 'Mayonnaise' Jepun
- 2 sudu teh Ebiko
- ¼ cawan Kicap Jepun (Cair/Masin)
Bahan-bahan Nigiri :
- 1½ cawan Beras Jepun
- 2½ cawan Air
- 2 sudu teh Gula
- ½ biji Cuka/Jus Perahan Lemon
- Wasabi
Bahan-bahan Maguro :
- Tuna Segar/Maguro (dihiris)
- Wasabi
- Ebiko Mayo
- Ebiko
- Kicap Jepun (Cair/Masin)
Bahan-bahan Udon Goreng Kacau :
- 4 ketul Cendawan Shitake (dihiris)
- 7 batang Cendawan Enoki
- 1 sudu besar Timun Jepun (dihirs halus)
- 1 sudu besar Lobak Merah (dihiris halus)
- ½ bungkusan Mee Udon
- 1 sudu teh Miso
- 1 sudu teh Kicap Jepun (Masin/Cair)
- ½ sudu teh ‘Bonito Granules’
- Air
Bahan-bahan 'Pan-Seared' Maguro / Tuna :
- Tuna Segar
- Secukup Rasa Wasabi (bahan perapan)
- Secukup Rasa Garam (bahan perapan)
- Secukup Rasa Lada Sulah (bahan perapan)
Cara-cara Penyediaan Sos Wasabi :
- Gaul serbuk wasabi bersama air sehingga rata dan pekat atau boleh diubah mengikut citarasa sendiri.
- Hidangkan di dalam mangkuk yang kecil.
Cara-cara Penyediaan Sos Ebiko Mayo (Mayonnaise Ebiko) :
- Gaul 'Mayonnaise' dan ebiko sehingga rata dan masukkan ke dalam mangkuk hidangan.
- Sedia untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Nigiri :
- Masakkan beras Jepun bersama air di dalam periuk sehingga menjadi nasi.
- Apabila nasi sudah masak, masukkan cuka/jus perahan lemon dan gula.
- Gaulkan sehingga rata dan biarkan rehat seketika sebelum membentukkannya.
- Selepas itu, bentukkannya dan letakkan sedikit wasabi dibahagian atas.
Cara-cara Penyediaan Maguro :
- Susun tuna yang dihirs di atas nasi yang telah dibentukkan tadi.
- Letakkan sedikit 'Mayonnaise' ebiko di atas tuna.
- Susun sedikit ebiko di atas 'Mayonnaise' ebiko.
- Hidangkan bersama wasabi, 'Mayonnaise' ebiko dan kicap.
Cara-cara Penyediaan Udon Goreng Kacau :
- Perapkan tuna dengan bahan perapan.
- Panaskan kuali bersama minyak dan masakkan tuna pada setiap bahagian sehingga keperangan dan separuh masak.
- Angkatkan tuna dan ketepikan sementara.
- Kemudian, hiriskan dengan size yang sama supaya Nampak perbezaan pada warna dibahagian luar dan dalam.
- Hidangkan di atas soba.
Cara-cara Penyediaan 'Pan-Seared' Maguro / Tuna :
- Perapkan tuna dengan bahan perapan.
- Panaskan kuali bersama minyak dan masakkan tuna pada setiap bahagian sehingga keperangan dan separuh masak.
- Angkatkan tuna dan ketepikan sementara.
- Kemudian, hiriskan dengan size yang sama supaya Nampak perbezaan pada warna dibahagian luar dan dalam.
- Hidangkan di atas soba.
No comments:
Post a Comment