- 1 cawan Air
- 75gm Mentega
- 1 cawan Tepung
- ½ sudu kecil Garam
- 3 biji Telur
Bahan-bahan Krim Pastri :
- 1½ cawan Susu
- 1 sudu kecil Estrak Vanilla
- 3 biji Telur Kuning
- 1 sudu besar Gula
- 1 sudu besar Mentega
Cara-cara Penyediaan Choux Pastri :
- Panaskan air bersama mentega dan apabila mentega mencair, masukkan campuran tepung dan garam dan kacau dengan air yang perlahan sehingga menjadi doh. Teruskan memasak dan gaulkan sehinngga menjadi doh selama 3 minit lagi.
- Kemudian, keluarkan doh dan masukkan ke dalam mangkuk. Pukul doh dengan pemutar elektrik supaya dapat menyejukkan doh sedikit.
- Selepas itu, masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
- Selepas siap, masukkan adunan tadi ke dalam ‘piping bag’ dan paipkan di atas kertas pembakar.
- Akhir sekali bakar di dalam ketuhar dengan suhu 200C selama 10 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150C dan bakar lagi selama 20 minit.
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri :
- Panaskan susu dengan esen vanilla dan pada masa yang sama, pukul telur dengan tepung dan gula.
- Kemudian, tuangkan susu panas ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati. Selepas itu, tuangkan semula ke dalam periuk dan kacaukan dengan api perlahan sehingga pekat.
- Apabila sudah pekat, padamkan api dan masukkan mentega ke dalam krim pastry.
- Akhir sekali, masukkan krim pastry ke dalam ‘piping bag’ dan paipkan ke dalam krim puff.
No comments:
Post a Comment